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Questions & Answers from the October 3, 2017 Webcast 
 

1) Q: If you install EV (Electric Vehicle) charging stations accessible to the public, can you 
charge for the energy or does it have to be free to the public? 
A: A charge can be levied on the energy. 
 

2) Q: Section IV, subsection 3, of the Program Opportunity Notice, discusses a requirement 
for the local agency Council to adopt a resolution or minute action 1) acknowledging 
receipt of the presentation on the program, 2) authorizing the proposed project, and 3) 
allocating necessary matching funds.  At this time, can the project proposal be general 
in nature?  And can costs be estimates?   
A: Yes, the project proposal can be general in nature. Yes, costs can be estimates. The 
purpose of the presentation is to make local agency leadership aware of: the MSRC’s 
funding contribution; the air quality challenges faced by the South Coast region; and that 
leadership has the ability to authorize its staff to assemble an eligible project application 
and to enter into a contractual relationship with the MSRC. 
 

3) Q: Can matching amount (from AB2766) exceed the funding level eligible for MSRC 
funding?  For example, MSRC will allow 75% of EVSE for public access.  Could the City 
match the amount, and also add additional funding for a larger project using a greater 
amount of AB2766 funds? 
A: Yes, if an agency can go above and beyond the matching funds required, this is allowed. 
 



4) Q: Can EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment) funding be used for hybrid truck 
charging? 
A: Yes, as long as the hybrid truck is compatible with the eligible equipment funded by 
the MSRC. 
 

5) Q: Can the EVSE construction power be supplied by solar panels that would be funded 
under the project? 
A: It depends. Actual EV chargers would need to be a supporting component of the funded 
project. The MSRC would need to evaluate this type of project on a case-by-case basis to 
see how the costs are allocated to determine if funding would be appropriate. 
 

6) Q: Would an EV charger installation technical assistance program fit the project 
description? Rather than the City buy and install chargers, the City could contract with 
an expert to provide assistance to commercial or multi-dwelling unit property owners 
who want to install chargers? 
A: No, because the intent of the program is to have physical chargers result directly from 
the funding. 
 

7) Q: Do projects involving EVSE have to be located within the South Coast Air Quality 
Management District?  For example, our County extends out of the basin and into the 
Mojave Desert AQMD. 
A: Yes, the MSRC-funded chargers must be located within the South Coast Air Quality 
Management’s jurisdiction.  
 

8) Q: Is there a list of improvements that qualify to the limited upgrades for Traffic 
Management Centers? 
A: The MSRC does not have a defined list. For this category, MSRC staff would prefer to 
work one-on-one with the prospective applicant.  However, in general, the MSRC is 
seeking to assist with improvements which would result in improved traffic flow and 
consequently reduced emissions. Projects which would classify as maintenance, or even 
adding something new which does not improve traffic flow, would not be eligible for 
funding. 
 

9) Q: If an agency has a project funded by a previous grant that needs additional funds, 
could the additional funds be requested under this program? 
A: No, if the project has not changed. 
 

10) Q: Will the PowerPoint presentation be available after the webcast? 
A: Yes, please email Cynthia Ravenstein to receive a copy of presentation at 
Cynthia@cleantransportationfunding.org. 
 

11) Q: Are jurisdictions allowed to submit applications for more than one project, i.e., for 
the purchase of an EV and EVSE? 
A: Yes. 
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12) Q: Concerning the funding for the installation of EV charging, could we use our funds 
(75% of total project cost for publicly-accessible stations) in partnership with a private 
entity, i.e., we fund 75% with the MSRC funds and they pay the rest? And, would the 
City need to be the owner of the station in this scenario or could it be privately owned 
but publicly accessible? 
A: The MSRC staff is investigating the question of ownership requirements and will report 
back at a later time. In the meantime, contact the MSRC staff if you have further 
questions. 
 

13) Q: Are pilot/demo vehicles ok? That is, can we use funds to partner with an OEM to 
develop a new type of vehicle that doesn't currently exist on the market, e.g. EV class 8 
street sweeper, EV top handler? 
A: A pilot/demo project likely would not be eligible for funding because the intent of the 
program is to expand the commercialization of existing technologies.  
 

14) Q: Would a hybrid-electric vehicle, such as a hybrid electric upfit for Ford F-250 pickups, 
be eligible for funding as a medium/heavy-duty vehicle? 
A: No. 
 

15) Q: As part of the webcast, you noted that the MSRC presentation must be presented to 
the City Council/Board of Supervisors by local government staff. Would there be any 
opportunity for AQMD staff to also be available at the meeting? Or would this actual 
webinar be recorded and posted, to serve as background reference to city staff? 
A: There will be very limited staff availability. To assist agencies in developing their 
presentations, the MSRC staff has developed a template PowerPoint presentation that 
local agencies can adapt to their particular needs, available here: 
http://www.cleantransportationfunding.org/documents/rfp/pdf/Local_Government_Pa
rtnership_Program_-_Presentation.pdf. A recording of the webcast is available online 
here: http://www.aqmd.gov/home/library/live-webcast?ms=AJvOQ4iMdjQ  
 

16) Q: Is there a requirement that the EVSE be maintained and operable for a certain 
amount of time? 
A: Yes, an operational period of at least three years is required. 
 

17) Q: Are repowers (i.e., removing an old engine and installing a new near-zero engine) 
eligible for funding and are any other costs eligible? 
A: Yes, the purchase of the engine and the engine installation would be eligible for 
funding. The disposal of the engine must be borne by the program applicant and would 
not be eligible for funding. 
 

18) Q: Are design costs for EVSE eligible for funding? 
A: Yes, as long as the design was not started prior to September 1, 2017 (the date the 
Program Opportunity Notice was released). 
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19) Q: If all of the local agencies applied for the maximum amount of funding that has been 
allocated for them, would this exceed the MSRC’s available matching funding? 
A: No. The MSRC allocated enough funding for every eligible jurisdiction to take 
advantage of the full amount that has been set aside for them. 
 

20) Q: Eligibility requires 24-hour access to EVSE in order to qualify.  Since in many cases 
these facilities would locate in public facility parking areas (e.g., a public parking 
structure) that may not be open 24-hours and may need to be secured for a limited 
number of hours at night (say between 1:00 AM and 6:00 AM).  Is the 24-hour 
requirement flexible at all to accommodate projects that may have limited closure 
hours? 
A: No, this requirement is not flexible. The MSRC wants to provide EV drivers with 
assurance that they can charge anytime.  However, such a project would still be eligible 
for up to a 50% match. 
 

21) Q: Is the funding under PON2018-01 a one-time allocation or will this be an annual 
allocation? 
A: As of now, it is a one-time allocation. 
 

22) Q: Will we need to submit emissions reduction data if we receive MSRC Local 
Government Partnership funds for our project? 
A: No. The MSRC staff will calculate this data. 
 

23) Q: Would the purchase of bike racks quality for Bicycle Active Transportation Projects? 
A: Yes. 
 

24) Q: Will the webcast be available for viewing at a later time? 
A: Yes. A recording of the webcast is available here: 
http://www.aqmd.gov/home/library/live-webcast?ms=AJvOQ4iMdjQ 
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